We're in this together

Hoe kan jij de bijen helpen?

Koop honing van een imker

Imkers zetten zich elke week in om zorg te dragen voor de bijen en (onder andere) om honing te maken voor consumenten en bedrijven. Hier kruipt echter heel wat werk in en er zijn ook heel wat kosten mee verbonden. Jij kan dus je steentje bijdragen door een potje honing bij de imker te kopen in plaats van in de plaatselijke supermarkt en op die manier de bijen en de natuur te ondersteunen.

Daarnaast is er ook nog een grote kans dat je enkel bij een echte imker pure en zuivere honing kunt vinden. De honing in de supermarkt is in de meeste gevallen aangelengd met andere stoffen zoals suikersiroop. Hierdoor verandert niet alleen de smaak maar gaan er waardevolle enzymen en vitaminen verloren. Een scenario waarbij iedereen verliest dus, behalve de grote fabrikanten die de grote winst gaan lopen.

Koop honing bij een imker

Plant bloemen

Bijen hebben bloemen nodig om honing te maken. In Haspengouw vormen de bloesems een enorme bron van voedsel, maar helaas bloeien zij maar gedurende 2 tot 4 weken. Daarna is het heel wat moeilijker voor de bijen om voedsel te vinden.

Daarom is het belangrijk om de bijen zo veel mogelijk te helpen door hun nieuwe voedingsbronnen te geven. Op die manier kunnen de bijen op elk moment van het jaar voldoende stuifmeel en nectar verzamelen en honing produceren. Daar wordt zowel de natuur als de bijen als de mens beter van.

Plant bloemen voor de bijen

Plaats een bijenhotel

Naast honingbijen zijn er ook heel veel soorten solitaire bijen, meer dan 350 in België in totaal. Zij maken geen honing maar hebben evenzeer een belangrijke rol in ons ecosysteem. Zij leven alleen en leggen hun eitjes in kleine hoekjes voor het komende jaar. Je kan hen helpen door hun een bijenhotel aan te bieden, waar ze zonder problemen hun eitjes in kwijt kunnen.

Hoewel ze doorgaans niet in grote getalen aanwezig zijn, hebben deze dieren dezelfde functie als de honingbij: het verzamelen fan stuifmeel en het bevruchten van planten. Daarom is het net zo belangrijk om deze dieren te ondersteunen.

Plaats een bijenhotel voor metselbijen en andere insecten

Stop met pesticides

Bijen halen nectar en stuifmeel uit bloemen die ze enerzijds aan hun jongen voeden en anderzijds gebruiken om honing te maken. Als deze bloemen echter besproeid zijn met pesticides, zullen de bijen niet alleen zichzelf maar ook de honing, die wij achteraf consumeren, langzaam maar zeker vergiftigen. Probeer daarom zo veel mogelijk pesticides te vermijden en te kiezen voor natuurlijke alternatieven die niet schadelijk zijn voor mens en bij.

Stop met het gebruik van pesticides

Kijk uit voor de Aziatische hoornaar

Sinds enkele jaren zijn er nieuwe, uitheemse vijanden in ons land waartegen onze honingbij niet bestand is. Eentje daarvan is de Aziatische hoornaar, die in kleine groepjes op korte tijd enorm veel schade kan aanrichten in een bijenkolonie. Wees daarom waakzaam voor deze dieren en meld het op Vespawatch.be als je ze gezien hebt.

Het is belangrijk de Aziatische hoornaar (zwart-oranje lichaam en gele poten) te onderscheiden van de Europese hoornaar (geel lichaam en bruine poten). De Europese hoornaar is een inheemse soort die relatief ongevaarlijk is voor de bijen. Bij twijfel maak je best een melding waarna experts en kenners je zullen helpen met de identificatie en de uitroeiing (indien nodig).

Voor meer informatie over de Aziatische hoornaar kun je terecht op onze detailpagina.

De Aziatische hoornaar

Volg en deel op sociale media

Naast het werk met de bijen is het ook belangrijk dat wij als imker onze boodschap kunnen uitdragen naar zo veel mogelijk mensen. Alleen op die manier kunnen we mensen bewust (blijven) maken van het belang van de bijen, niet alleen voor honing maar voor het voortbestaan van onze planeet. Volg daarom imkers op social media en toon je steun door berichten te liken en te delen.

Deel op social media

Word imker

Als je graag nog een stapje verder gaat, kun je ook zelf imker worden en je eigen bijenkasten aanleggen. Hiervoor kun je een cursus volgen die jaarlijks georganiseerd wordt door een lokale imkervereniging en kun je bij imkers in de buurt gaan aankloppen om je op weg te helpen. Zo leer je de kneepjes van het vak en kun je vanop de eerste rij genieten van wat deze prachtige dieren voor ons en voor de natuur doen.

Word imker

Bijenzwerm in jouw tuin? Bel ons en wij komen hem gratis bij jou ophalen.