Een nieuw, extern gevaar

Bestrijden van Aziatische hoornaars

Een kleine hulp maakt een grote impact

Ook jij kan jouw steentje bijdragen in deze strijd

Zowel de imkers als de bijen leveren elke dag opnieuw strijd om de impact van de Aziatische hoornaar op ons ecosysteem te beperken. Waar wist je dat jij ook kan helpen, zelfs zonder al te veel moeite te doen? Er zijn heel wat kleine stappen die jij kan nemen, maar die van grote meerwaarde kunnen hebben voor ons en voor jullie.

Plaats vallen om koninginnen te vangen

Preventie

Voorkom nieuwe nesten door vallen

Zoek mee naar hoornaarsnesten

Detectie

Zoek mee naar nesten in jouw buurt

Verdelging van een hoornaarsnest

Opruiming

Laat bestaande nesten opruimen

Alles begint bij kennis.
Kijk in onze veelgestelde vragen voor meer informatie over de Aziatische hoornaar

Zet een vogelnest in het voorjaar

Het mag dan misschien raar klinken maar een vogelnest is een heel eenvoudige manier om een Aziatische hoornaar te lokken. In het voorjaar komen de koninginnen uit hun schuilplaats en beginnen ze een primair nest te bouwen in een rustige, beschutte plaats. Een vogelhuisje is hiervoor is een ideale locatie aangezien het bescherming biedt tegen zowel de weerselementen als mogelijke bedreigingen. Gelukkig voor ons is dit ook het een ideale moment om de koningin (en dus ook het nest) te vernietigen.

Elk vogelnest is een opportuniteit om een koningin te vangen voor ze aan haar grote, secundaire nest begint. Houd in het voorjaar je vogelhuisjes goed in de gaten en kijk of er geen Aziatische hoornaars in gevestigd zijn. Als dat zo is, wacht tot 's avonds en plak het gat dicht. Steek vervolgens het vogelhuisje in de diepvriezer gedurende de nacht en de kolonie is verdelgd. Zitten er geen hoornaars in het huisje? Ook goed, dan kunnen de vogels ervan profiteren!

Zet een vogelnest om Aziatische hoornaars te lokken

Plaats een hoornaarsval

Naast een schuilplaats moet een koningin in het voorjaar ook voedsel hebben voor zichzelf en voor haar larven. Hiervoor gaat de koningin op jacht naar insecten, maar we kunenn haar ook proberen te lokken met alternatieve lokstoffen zoals Trappit of VespaCatch. Door deze lokstof aan te bieden in een hoornaarsval, kunnen we de koningin vangen en voorkomen dat ze erin slaagt haar primaire nest volledig op te bouwen.

Een hoornaarsval kun je op verschillende manieren verkrijgen. Je kan contact opnemen met een lokale imker of imkersvereniging en vragen of je er eentje via hun kunt verkrijgen. Mensen met een 3D-printer kunnen ook zoeken naar modellen die je kunt printen op websites zoals Thingiverse. Daarnaast zijn er ook verschillende commerciële vallen te verkrijgen op internet of via speciaalzaken.

Ontdek hier hoe je zelf aan de slag kunt gaan met een selectieve hoornaarsval.

Plaats een hoornaarsval om koninginnen te vangen voor ze hun primair nest kunnen afwerken

Meld elke waarneming

Als je zelf niet de middelen of de mogelijkheden heb om te helpen zoeken naar nesten van Aziatische hoornaars, kun je nog altijd informatie doorgeven aan mensen die dit wel doen. Dit kun je eenvoudig doen door elke waarneming, zowel van een individuele hoornaar als van een hoornaarsnest, door te geven naar Waarnemingen.be of Vespawatch.be respectievelijk. Vandaar zal een team van experten je melding opvolgen en de nodige stappen coördineren. Probeer wel altijd zo veel mogelijk informatie en (indien mogelijk) duidelijke foto's te voorzien. Op die manier kunnen de experten snel inschatten waarmee ze te maken hebben en gepast reageren.

Meld alle waarnemingen zodat de zoektocht naar het nest kan beginnen

Zoek mee naar hoornaarsnesten

Eens het voorjaar gepasseerd is, heeft de koningin het primair hoornaarsnest afgewerkt en begint de bouw aan het grotere secundaire nest. Vanaf dat moment begint het aantal hoornaars sterk te stijgen en beginnen ze onze bijen pas echt lastig te vallen. Hierna kunnen we ook beginnen met het opsporen van de nesten via de wiekpotmethode of door radiozenders. Met deze technieken proberen we de locatie van het nest te vinden om het te kunnen uitroeien. Dit neemt echter enorm veel tijd in beslag en dus is alle hulp meer dan welkom.

Wil je meewerken? Neem dan contact op met een lokale imker of imkersvereniging om op de hoogte gehouden te worden van zoektochten in jouw buurt.

Help mee met het zoeken naar nesten met wiekpotten

Laat nesten vernietigen wanneer mogelijk

Eens een nest gevonden is, moet het zo snel mogelijk vernietigd worden. Enkel op deze manier kunnen we voorkomen dat er nieuwe koninginnen het nest verlaten en nog meer schade veroorzaken in ons ecosysteem. Jammer genoeg is er geen eenduidige regeling wat betreft subsidiëring van deze taken en vallen de kosten vaak ten laste van de melder of eigenaar van de locatie waar het nest zich bevindt. Toch is het extreem belangrijk dat we ons hierdoor niet laten tegenhouden want de gevolgen voor de mens, de natuur en de bijen in het bijzonder zijn niet te overzien.

Laat alle nesten zo snel mogelijk vernietigen om meer schade te voorkomen